THE CANADIAN SCOTTISH REGIMENT
THE CANADIAN SCOTTISH REGIMENT
Informatie
Persoonlijke motivatie en wie ben ik
Mijn naam is Edwin van der Wolf en ik ben sinds september 2011 als vrijwilliger werkzaam als baliemedewerker, gids en researcher bij het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten.
Ik ben geboren en getogen in Deventer en woon nu in Hattem en beide plaatsen zijn toevallig in april 1945 bevrijd door the Canadian Scottish Regiment uit Victoria British Columbia. En sinds 2005 na de plaatsing van een plaquette voor hun bevrijding van ons heb ik daarom een zeer goede band met hen opgebouwd door mijn researchwerk voor het regiment naar hun 394 gesneuvelde en omgekomen manschappen tijdens de opmars door NW Europa. Ook ontving ik van hen daarvoor in juni 2018 als enige Europeaan ooit the Jack Fawcett Award en vervolgens kreeg ik in juli 2019 van de Canadese ambassadeur in Den Haag Mrs. Sabine Nölke the Sovereign’s Medal for Volunteers nog uitgereikt voor mijn algemene researchwerk in Holten. Daarnaast ben ik vanaf oktober 2012 Complimentary member of the Canadian Scottish Regimental Association.
Ik ben in augustus 2019 nog met mijn oudste zoon naar de Juno Beach landingsstranden geweest en de 8 erevelden van omgekomen soldaten van het regiment in Normandië en was daardoor zo geroerd dat ik toen besloot om alle 394 levensverhalen van de gesneuvelde en omgekomen manschappen van the Canadian Scottish regiment m.b.v. hun legerdossiers te gaan beschrijven en vervolgens op een professionele website te plaatsen. Zij liggen ook begraven op een begraafplaats in Engeland (16 ), op 3 Canadese en 5 Engelse begraafplaatsen in Frankrijk (207), op 1 Canadese begraafplaats in België (38) en op 2 Canadese begraafplaatsen in Nederland (124) en staan als vermisten ook op the Memorials in Bayeux (4) en Groesbeek (5).
Het leek mij een goed en uniek idee en ook natuurlijk i.v.m. 75 jr. bevrijding om deze verhalen op een eigen website te plaatsen zodat iedereen in Europa en natuurlijk ook dat de belangstellenden en ook Canadese families goed kunnen zien welke grote offers hun geliefden voor de bevrijding en vrede in Europa zich hebben getroost. En het Regiment heeft hiervoor ook zijn toestemming gegeven.
The Canadian Scottish Regiment
Project 44
CWGC:
Ancestry:
Find a grave
The Canadian Virtual War Memorial
Traces of War
The Royal Canadian Legion oo5
Welcome Again Veterans
Joël Stoppels Battlefieldtours Groningen
Bert Eikelenboom Liberation Tour
Edwin Popken Battlefield Discovery
Liberation Route Europe
Holten Canadian War Cemetery
Groesbeek Canadian War Cemetery
Groesbeek Memorial
Adegem Canadian War Cemetery
Beny SurMer Canadian War Cemetery
Bretteville Sur Laize Canadian War Cemetery
Calais Canadian War Cemetery, Leurbringhen
Hermanville War Cemetery
Hottot les Bagues War Cemetery
La Delivrande War Cemetery, Douvres
Ryes War Cemetey, Bazenville
Brookwood Military Cemetery
Bayeux War Cemetery
Bayeux Memorial
Laat met behulp van het onderstaande formulier een bericht voor ons achter.
Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Velden met een * zijn verplicht
Donaties voor de website van the Canadian Scottish Regiment.
Aan deze website zijn natuurlijk kosten verbonden voor onderhoud en webhosting etc. en wie de maker daarbij ook financieel wil ondersteunen kan zijn donatie kwijt bij het volgende bankrekeningnummer: NL41INGB0001690380 t.n.v. Edwin van der Wolf, De Netelhorst 7, 8051 KE Hattem o.v.v. van donatie CSR Website.
1e Wereldoorlog
The Canadian Scottish Regiment werd in 1912 opgericht en vocht met the 16th Battalion (Canadian Scottish) in WO 1 in NW Europa.
2e Wereldoorlog
Gedeelten van het regiment werden actief op 1 september 1, 1939 voor lokale bescherming en op 24 mei, 1940 werd het gemobiliseerd als the 1st Battalion, The Canadian Scottish Regiment CASF. Beide NPAM bataljons van het regiment waren goed vertegenwoordigd in de formatie van deze unit, ofschoon meer dan de helft van zijn 750 eerste leden bestond uit rekruten. De training begon in Macaulay Point Barracks op Vancouver Island en werd vervolgd in Debert, Nova Scotia. In juni 1940, werd Wallace, de St. Bernard hond als mascotte ingezet. Vandaag de dag is er Wallace VI , die in Victoria verblijft.
The 1st batallion ging op 25 augustus 1941 na de training in Debert aan boord voor de overtocht naar Engeland en ontscheepte in Glasgow aan het begin van september . Op 21 september 1941werd het door HRH Princess Mary geïnspecteerd. De vriendschap werd aangehaald met The Royal Scots uit he VK , die Wallace adopteerden en voor hem zorgden in Edinburgh Castle tijdens het verloop van de oorlog. Twee jaar en negen maanden van training in Zuid Engeland kostte het voordat het regiment in staat was om deel te nemen aan de bevrijding van NW Europa.
The Canadian Scottish ging aan boord van de aanvalsboten op 3 juni 1944. Een compagnie landde in Normandië op 6 juni (D-Day) als onderdeel van the 7 Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division. Het hoofdbestanddeel, onder Lieutenant-Colonel F.N. Cabledu, zat in de reserve van 7th Brigade en ging toen langs de andere twee bataljons. Met de Scottish aan de leiding in de aanval kwam de aanval van de brigade in totaal 6 mijlen landinwaarts het verste van alle brigades uit het 2e Britse leger. De eerste 12 uur van de aanval kostte 87 slachtoffers en bij de vijand ongeveer 200.
Een van de laatste acties van het bataljon in de oorlog was de bevrijding van het Nederlandse dorp Wagenborgen (gemeente Delfzijl) . Het viel op 21 april 1945 met een compagnie aan maar dat bleek te weinig te zijn. Twee dagen later viel het met succes met drie compagnieën aan en weerstond met succes de herhaaldelijke tegenaanvallen. De slachtoffers van the Canadian Scottish in Wagenborgen waren 23 gesneuvelden en 41 gewonden. Geschatte slachtoffers bij de vijand waren net als op D-Day 200. Het regiment ontving in 1958 17 eervolle vermeldingen over het winnen van veldslagen. Maar daar zat Wagenborgen niet bij. Een vroegere commandant slaagde er dertig jaar later in om deze misser te corrigeren en te laten herstellen.
Het regiment ontving vele eervolle vermeldingen voor veldslagen toen het door Frankrijk, België en Nederland trok en over de Rijn naar Duitsland en later NW Duitsland . Lieutenant-Colonel D.G. Crofton accepteerde de formele overgave van alle Duitse troepen in Calais na de bloedige strijd aldaar in oktober 1944. Hij accepteerde op 2 november het pistool van de commandant van de Duitse troepen in Cadzand in Holland, en nam 800 Duitsers krijgsgevangen. Lieutenant-Colonel Crofton raakte op 8 februari 1945 gewond bij Niel, West-Duitsland. Zijn opvolger, Major L.S. Henderson (later Colonel) was bezig zich voor te bereiden op een aanval op 5 mei 1945 op Aurich (NW Duitsland) toen hij het nieuws van de Duitse overgave vernam. De actieve rol van the 1e bataljon eindigde bij terugkeer naar Canada op 15 januari 1946 en het kreeg de reserve status.
Hun motto, ”Deas Gu Cath”
COLONEL-IN-CHIEF is Her Royal Highness Princess Alexandra
The Honourable Mrs. Angus Ogilvy, GCVO, CD
AUTHORIZED MARCHES
All the Blue Bonnets are Over the Border
REGIMENTAL COLOURS
Three equal horizontal bars of colour with Scarlet Red over Dark Blue over Hunter Green
BGen (retired) Michael Heppell, CStJ, CD, former CO The Canadian Scottish Regiment (Princess Mary’s)
Albert Boode voorzitter Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten
Alice van Bekkum voorzitter Faces to Graves Groesbeek
Joël Stoppels eigenaar/gids Battlefield tours Groningen en projectmanager Liberation Route Europe
Wendy Sewell Assistant Defence Attaché Dutch Ambassy Ottawa
Drs. Jan Willem Wiggers voormalige burgemeester van Hattem
Edwin-CSR-Albert-Boode-6-4-020-nl.pdf
Uit weekblad de Hattemer 13 mei 2020
Website geeft Canadese bevrijders een naam
HATTEM – Met de nieuwe website csri.nl geeft Edwin van der Wolf de Canadese bevrijders van Hattem een naam. CSRI is een afkorting voor Canadian Scottish Regiment Information.
Op de website staan de namen en achtergronden van de 394 gesneuvelde soldaten van het Canadian Scottish Regiment in de Tweede Wereldoorlog.
Het was een intensieve klus om alle achtergronden van deze moedige Canadese bevrijders te achterhalen. Van der Wolf geeft aan het met liefde te hebben gedaan. Met in het achterhoofd de telegrammen met de verschrikkelijke boodschap, die vele Canadese ouders ontvingen ging hij aan de slag. Ruim een half jaar is de Hattemer bezig geweest om alle informatie boven tafel te krijgen en de website operationeel te maken.
Een collega van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten, waar van der Wolf als vrijwilliger actief is, gaf hem de tip om een website te lanceren om deze informatie voor iedereen toegankelijk te maken.
“We vieren dit jaar dat 75 jaar bevrijding. The Canadian Scottish Regiment heeft vanaf de landing 6 juni 1944 samen met andere Canadese regimenten en geallieerden troepen een groot deel van Noord West Europa bevrijd. The Canadian Scottish Regiment heeft ook toevallig mijn vroegere woonplaats Deventer en Hattem in april 1945 bevrijd. Zij hebben bij deze opmars door Europa zeer grote verliezen geleden en zich enorme opofferingen getroost. Ik wil daarom graag dat de achtergronden van de omgekomen soldaten goed belicht worden”, geeft van der Wolf aan.
“Op de nieuwe website zijn de verhalen te vinden met een eventuele foto over de 394 omgekomen soldaten gedurende de opmars door Europa. Deze soldaten zijn begraven op een Engelse begraafplaats (16), op acht Franse begraafplaatsen (207) een Belgische begraafplaats (38) en twee Nederlandse begraafplaatsen in Groesbeek (76) en Holten (48). Dit is inclusief de achtergronden van de negen vermisten met hun verhalen van de Memorials in Bayeux Frankrijk (4) en Groesbeek (5)”.
Tijdens de reis die hij vorig jaar samen met zijn oudste zoon naar de landingsstranden in Normandië bracht werden een twintig-tal graven van dit regiment bezocht op acht verschillende Franse begraafplaatsen. “We hebben toen bloemen bij het desbetreffende graf gelegd. Tijdens dit weekend was ik zo geroerd en gemotiveerd dat ik bij mijzelf dacht: ik ga alle 394 verhalen met behulp van hun gedownloade legerdossiers maken. Het zou naar mijn mening een gemiste kans zijn dat geïnteresseerde Nederlanders en Canadezen en anderen niets van deze achtergronden en de enorme offers die zijn gebracht voor onze bevrijding mee zouden krijgen”.
Van der Wolf vindt het erg belangrijk dat de boodschap wordt doorgegeven dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. “De tirannie en onderdrukking dienen te allen tijde bestreden te worden. Er zijn enorme offers gebracht door de Canadese mannen en vrouwen, die toch maar even van heel ver over de oceaan naar ons toe kwamen om ons te bevrijden van het Duitse terreurbewind”.
Om deze reden is hij ook voorzitter van de stichting Gedenkstenen Hattem (SGH). SGH brengt door het leggen van Stolpersteine de omgekomen Hattemers in de Tweede Wereldoorlog weer symbolisch thuis. Daarnaast is van der Wolf lid van de werkgroep Struikelstenen Deventer en researcher, baliemedewerker en gids bij het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten. Voor zijn jarenlange researchwerk voor de Canadese Begraafplaats ontving van der Wolf vorig jaar uit handen van de Canadese Ambassadeur Sabine Nölke de hoge Canadese onderscheiding Sovereign’s Medal for Volunteers.