Pte Peter Harasymchuk 6-D-16

Peters vader Daniel kwam in 1907 naar Canada uit de Oekraïne, toen hij 17 jaar oud. Hij vestigde zich in Inwood, Manitoba. Daar ontmoette hij Maria (Mary) Holowaty. Uit hun vriendschap groeide een bruiloft in 1910. Pete werd geboren op 23 april 1921, negende in de geboorte van  een gezin met uiteindelijk elf kinderen. Helaas verloren de Harasymchuks in 1919 vier van hun kinderen aan de Spaanse griep.

In 1924 verhuisde het gezin naar Saskatchewan. Ze bleven er 13 jaar, voordat zij verhuisden naar Spallumcheen British Columbia, waar zij zich vestigden op een boerderij. Pete had groep 7 afgemaakt, maar ging niet verder naar school. Zoals in zo veel gezinnen tijdens de jaren van de depressie waren de kinderen nodig om te helpen met het werk. In het geval van Pete, hun omgeving was zwaar bebost en er was veel zwaar werk te doen om het te kappen. Naast het werken op de boerderij, werkte Pete ook als truckrijder voor de L & A Ranch gedurende een jaar.

Pete, Mike en zijn broer Sam, tezamen met hun vriend Nick Oberle, hadden een band genaamd “The Smoky Mountains Boys”, die speelde op lokale dansavonden. Mike speelde de viool en de andere twee begeleidden dit met gitaren. Pete nam dienst in het Rocky Mountain Rangers voor binnenlandse defensie in 1942.

Na ongeveer een jaar in verschillende plaatsen op Vancouver Island, bracht hij zeven maanden door op Kiska, Alaska, van juli 1943 tot januari 1944. Bij zijn terugkeer werd hij gestationeerd in Terrace,B.C., tot oktober 1944, toen hij zich vrijwillig aanmeldde om naar het buitenland te gaan.

Pete ging via Debert Nova Scotia naar het Verenigd Koninkrijk en kwam aan op 6 december 1944. Hij werd geplaatst bij the Canadian Scottish Regiment dat op Juno Beach op 6 juni 1944 tijdens D-Day was geland en zich sindsdien zich een weg vocht door Frankrijk, België en Nederland. Pete kwam bij dit regiment in februari 1945, net op tijd voor de bittere gevechten in het Hochwald in Duitsland. De Canadese opdracht was om na de oversteek van de Rijn naar het noorden te trekken en Nederland te bevrijden.

Op 22 april 1945 viel het regiment het dorp Wagenborgen aan en dit werd bevrijd op 24 april.

Op een gegeven moment op maandag 23 april werd Pete gedood op de leeftijd van 23 jr. in de felle gevechten. Hij werd tijdelijk begraven in Siddeburen en op 15 februari 1946 herbegraven in Holten. Pete stierf op zijn 24ste verjaardag.

Slechts 12 dagen later trad de algehele wapenstilstand in en de oorlog was voorbij.

Zijn medailles waren:1939-45 Star; France Germany Star; War Medal; Defence Medal; CVSM & Clasp.

Zijn naam staat op het monument in Wagenborgen.