Pte Michael Henry Fedun 55-D-2

Michael werd op 12 december 1917 geboren in Yorkton Saskatchewan als zoon van Gregory en Nellie Fedun, uit Spirit Lake, Saskatchewan (beiden geboren in Oostenrijk en van Oekraïense afkomst). Zijn ouders waren op 10 augustus 1911 getrouwd in Whitesand Saskatchewan. Zijn broers waren Otto, Steven, Tony en Fred Fedun. Zijn zusters waren Laura Dougria Daniels, Mary Pawliw, Katie Nicholin, Annie Darrow en Rosie en Martha Fedun. Zijn broer Pete Fedun overleed in 1915.
De familie kwam oorspronkelijk uit Peremyzyl, Galicië in Oost- Europa en verhuisde naar the Whitesand district in 1908. Michael en zijn neef, Lance Corporal William Fedun van the Calgary Highlanders stierven binnen drie dagen van elkaar, op 22 september 1944. Hij is begraven op the Bergen op Zoom Canadian War Cemetery in Holland graf 7-D-8.
Hij was houthakker en lid van the Greek Catholic Church. Hij sprak Engels, Duits en Oekraïens. Hij hield van honkbal en softbal en mocht graag viool en gitaar spelen. Hij las lichte fictie magazines en detectives.
Hij nam op 2 december 1942 dienst in Edmonton en hij ging op 22 mei 1943 overzees naar het VK en hij ging vervolgens op 6 juni 1994 naar Frankrijk voor de D-Day landing.
Michael raakte op 8 juli ernstig gewond tijden de slag om Cussy in the A Coy en hij werd per vliegtuig getransporteerd naar een neurologisch hospitaal in Engeland en hij stierf daar op maandag 25 september 1944 op de leeftijd van 26 jr. En hij werd daarna begraven op the Brookwood Military Cemetery.
Op zijn grafsteen: THE SON OF GREGORY AND NELLIE FEDUN OF SASKATCHEWAN, CANADA
Zijn medailles waren: 1939-45 Star; France Germany Star; Defence Medal; War Medal; CVSM & Clasp.