Pte Douglas Botterill McDonald 20-A-12

Douglas werd op 7 augustus, 1924 geboren in Ashcroft, British Columbia. als zoon van Ervin Austin McDonald (Amerikaans) en Hanna Blanche McDonald- Botterill , uit Robson, British Columbia. Zijn ouders waren op 8 juli 1922 getrouwd in Kamloops British Columbia. Hij was de broer van Elaine Mae, Ruth Beatrice en James (Jim) Ronald McDonald.
Douglas bracht de eerste vijf jaar van zijn leven door op de grote familieboerderij met erg veel land bij Lac des Roches in the Cariboo district of British Columbia. De familie verhuisde daarna naar Trail, Fruitvale and Robson in British Columbia alwaar hij in elke plaats ook de school bezocht. Zijn bijnaam was ‘Butch’ en Douglas hield van het buitenleven. Hij was atletisch en een goede werker. Hij hield van vissen, schaatsen en speelde ijshockey wanneer er genoeg jongens waren om twee teams te maken. Soms waren er maar 4 of 5 jongens per team – maar desondanks speelden zij met veel plezier ijshockey. Hij besteedde vele uren eraan om de puck in een goal te schieten. Sinds dit geschiedde in kleine plaatsen in de 1930’s en de vroege 1940’s, werd al het schaatsen gedaan òf op een grote kreek òf op een zelf geprepareerd baantje vlakbij huis. Douglas hield ook van boksen waarmee hij begon toen hij twaalf jaar was. Hij hield ook van badminton en softbal en om te helpen met de verzorging van de dieren en kippen op de boerderij. Toen hij zeventien jaar was bouwde hij zelf een kleine eenpersoons hut uit smalle houten planken en zelfs met een dak erboven. Hij deed al het werk helemaal zelf met instructies van zijn vader. Hij liet daarbij zien een ijverige/ ondernemende jongeman te zijn en zijn dood was uiteraard een groot verlies voor zijn familie en de gemeenschap.
Hij was arbeider en lid van de rooms-katholieke kerk.
Hij nam op 5 augustus 1943 dienst in Vancouver en hij ging op 15 maart 1944 overzees naar het VK en hij ging vervolgens als versterking op 10 juni naar Frankrijk.
Douglas sneuvelde op dinsdag 15 augustus op de leeftijd van 20 jr. in the D Coy bij Falaise en hij werd tijdelijk begraven 2 km. ten oosten van Soulangy en op 17 mei 1945 herbegraven in Bretteville S/Laize.
Op zijn grafsteen: HE GAVE HIS LIFE FOR OTHERS. EVER REMEMBERED BY MOTHER, DAD, ELAINE, RUTH AND JIM
Zijn medailles waren: 1939-45 Star; France Germany Star; War Medal; CVSM & Clasp.